eigen website laten maken


hyperventilatie

Opnieuw leren ademen

 

Uit: ‘Wel Thuis’, Winter 2004, jaargang 6, nummer 3.

Kruisvereniging Breda verzorgt in samenwerking met MaatKracht een cursus natuurlijk ademhalen. In acht tot tien bijeenkomsten leren de cursisten te ademen door hun buik. Een gesprek met docente Mirjam van de Mortel en cursiste Nannie Huyps.
“De huidige maatschappij stelt hoge eisen. Je moet flexibel zijn, carrière maken, het gezin voorop stellen en je mag vooral niet te lang stilstaan bij wat je is overkomen. De druk om al deze zaken te combineren is groot, waardoor klachten kunnen ontstaan.” Aan het woord is Mirjam van de Mortel. Zij is ademhalingstherapeute bij MaatKracht. “Veel mensen ademen bijvoorbeeld verkeerd. Ze gebruiken eerst hun borst en ademen daarna pas via de buik.


Zelfvertrouwen Nannie Huyps (41) volgde een cursus bij Mirjam van de Mortel. “Ik functioneerde niet goed, sliep slecht, slikte veel medicijnen en had last van angstgevoelens”, vertelde ze. “Gesprekken bij de maatschappelijk werker hielpen niet. Dankzij de ademhalingstherapie heb ik mijn zelfvertrouwen weer terug en weer meer controle over mijn leven. Ik heb het gevoel dat ik weer baas ben over mijn eigen lichaam. Bovendien slik ik nu veel minder medicijnen.” De therapie bestaat uit vier onderdelen: ademhalingstechnieken, psychosociale begeleiding, aandacht voor gedragsverandering en medicijngebruik. Bij het onderdeel ademhalingstechnieken doen de cursisten volgens schema oefeningen die na verloop van tijd automatisch door het lichaam worden herkend. Nannie Huyps: “Om panieksituaties aan te kunnen hebben we zelfs een speciale oefening geleerd. Je lichaam wordt dan vanzelf weer rustig, waardoor je de situatie beter aankan.” Huyps is zo enthousiast dat ze zelf de opleiding tot ademhalingstherapeute wil volgen. “Wat je leert aan technieken neem je overal met je mee. Hierdoor voel je je al snel sterker staan. En omdat de therapeute ook ervaringsdeskundige is, had ze vaak aan een woord genoeg om te begrijpen wat je bedoelt.

Leden van de Kruisvereniging Breda ontvangen korting als zij de ademhalingstherapie volgen.

<< terug naar publicaties