Dwang

 

Een dwangstoornis of dwangneurose is een obsessief compulsieve stoornis. Dwanggedachten (obsessies) en dwanghandelingen (compulsies) houden mensen als het ware in hun greep. Als er niet toegegeven wordt aan deze dwang, treedt er een enorme spanning en angst op. De meest bekende vorm is smetvrees. De dwang om zowel omgeving als zichzelf extreem schoon te houden, wat zeer ernstige vormen aan kan nemen. Dit kan tot een dagtaak uitmonden en het dagelijkse leven totaal bepalen. Veelvoorkomend is ook de dwang eindeloos te controleren of bijvoorbeeld het gas uit is, deuren op slot zijn, dingen wel op zijn plaats staan etc. Ook kan buitensporige angst optreden voor besmettelijke ziekten. Dit alles heeft uiteraard veel invloed op iemands functioneren en kan je uitermate veel energie kosten met dikwijls als gevolg je opgebrand te voelen.

Als dwang jou in je normale leven remt moet je er wat aan doen
Dwang cliënt verhalen

Na 9 behandelingen van mijn dwangklachten af

De eerste keer dat ik bij mijn therapeut kwam werd ik hartelijk ontvangen in een soort "woonkamer" waar ik me meteen op mijn gemak voelde. Ik mocht mijn klachten vertellen en er werd samen met mij een klachtenlijst ingevuld. Het was mijn therapeut direct duidelijk...

Lees verder >

Wendy
Ik was bang dat ik mijn kind zou doodsteken

Lisa (28) had als kind last van dwanghandelingen. Als ze zwanger is, komt haar stoornis terug, maar dan in de vorm van dwanggedachten. Het idee dat ze haar kind zou kunnen doodsteken, laat haar niet meer los. "Ik heb alle messen het huis uit gedaan..

Lees verder >

Lisa

Contact

Heeft u dwang klachten? Neem dan contact op middels het contactformulier
of via het telefoonnummer: 06 - 53893160

Contact-button