Hyperventilatie
Hyperventilatie uit zich veelal in onderstaande klachten. Herkent u zich in deze vage klachten dan bent u een van de velen die wellicht last heeft van hyperventilatie.
- Heeft u het te vaak benauwd?
- Heeft u dikwijls last van hartkloppingen en druk op uw borst?
- Zucht u veel?
- Heeft u soms last van tintelingen?
- Voelt u zich vaak afwezig en duizelig?
- Voelt u zich onzeker of verlegen ?
- Heeft uw huisarts gezegd dat alles goed met u is, terwijl u denkt dat u iets (ernstigs) mankeert
Haalt u eens diep adem. Wat zet het meest uit tijdens deze ademhaling, uw borst of uw buik? De kans is groot dat het uw borst is. Hieruit blijkt dat u, net als heel veel mensen, verkeerd ademt.
Deze borstademhaling levert voor een aantal mensen hyperventilatie problemen op.
Het leidt tot overademen of men houdt de adem te veel vast. Het ademhalingspatroon raakt verstoord en lichamelijke klachten zijn het gevolg. Het komt dan ook regelmatig voor in rust juist last hebben van hyperventilatie en de controle over hun lichaam verliezen.
Een eerste hyperventilatie aanval vergeet men nooit meer. Veel van onze cliënten hebben zich op dat moment bij de eerste hulp van een ziekenhuis gemeld, met het idee dat zij een hartinfarct ondergingen terwijl het hyperventilatie bleek te zijn.
Veelal kan acute of chronische hyperventilatie een gevolg zijn van een periode met teveel stress en spanning.
Als te veel ademen chronisch wordt raakt het evenwicht tussen zuurstof en koolzuur verstoord. Het koolzuurgehalte gaat dalen en vervolgens zijn duizelingen, tintelingen en het gevoel flauw te vallen de eerste tekenen.
Wanneer u regelmatig last heeft van deze vage klachten, zult u in een vicieuze cirkel terecht komen en ontstaat er angst voor de angst. U gaat daardoor nog vaker ademen, u maakt zich nog ongeruster en gaat vervolgens meer hyperventileren en krijgt mogelijk meer en meer angst iets (ernstigs) te mankeren.
KWALITEIT VAN ADEMEN = KWALITEIT VAN LEVEN
Als hyperventilatie jou in je normale leven remt moet je er wat aan doen