eigen website laten maken


hyperventilatie

Nieuwe therapie in Le Sourire

 

Publicatie.

Aalst-Waalre - Ze weet als geen ander hoe haar cliënten zich voelen. Gert Theeuwen[therapeut te Aalst-Waalre] heeft jarenlang rondgelopen met hyperventilatie klachten en een fobie voor de autosnelweg. Neurologen, psychologen, fysiotherapeuten, homeopaten en yoga, het hielp niet. Dankzij een gerichte ademtherapie, psychosociale begeleiding en gedragsbegeleiding kon ze de draad echter weer opppakken. Nu gaat ze zelf therapie geven in het gezondheidscentrum Le Sourire.
Vanaf haar jeugd had Gert Theeuwen al klachten. Deze gingen gepaard met duizeligheid, vermoeidheid, uitgeput zijn, een onwerkelijk gevoel, innerlijke spanning, wazig of zwart zien, neiging tot flauwvallen, overslaan van het hart, kortademigheid en rugklachten. Een oorzaak van dit alles kon niet worden gevonden, maar de klachten bleven. In deze periode heeft ze veel uitgeprobeerd: van reguliere tot en met alternatieve methodes, van psychotherapie tot zelfs opname in een academisch ziekenhuis voor onderzoek naar genoemde klachten. Via een artikel van MaatKracht in de Limburger kwam ze in contact met Yvonne Pouwer, zelf ex-cliënt.


Tijdens gesprekken werd duidelijk wat er aan de hand was en dat ze in ongeveer acht à tien behandelingen van de klachten afgeholpen kon worden. Door een goede ademtherapie, psychosociale begeleiding en gedragsbegeleiding bleven de klachten weg. Ze kreeg haar energie weer terug, haar concentratievermogen werd beter, de slapeloosheid hield op en alles werd weer helder.

Omdat Gert Theeuwen zo enthousiast was over deze therapie, besloot ze om zelf de opleiding voor therapeut te gaan volgen. Ze wilde andere mensen helpen zodat bovengenoemde lijdensweg hun bespaard zou blijven. Inmiddels heeft ze de opleiding afgerond. Op 1 oktober 2004 startte ze met een eigen praktijk in Aalst-Waalre, in één van de tien praktijken die MaatKracht in Nederland heeft.

In deze praktijk verleent men hulp bij hyperventilatie, fobieën, depressie, angst en paniekstoornissen. De daarbij behorende therapie bestaat uit vier pijlers: ademtherapie, psychosociale begeleiding, medicijnbegeleiding en gedragsbegeleiding. Vaak blijkt dat psychosociale factoren een rol kunnen spelen, maar ook de genen en het karakter kunnen van invloed zijn. Veel cliënten zijn bijvoorbeeld perfectionistisch, sociaal, hebben moeite om nee te zeggen en zijn onzeker. Door angstaanvallen ontstaat er bijna altijd vermijdingsgedrag en daar wordt dan ook aandacht aan besteed in de therapie.

De therapeuten hebben ook kennis van antidepressiva en kalmeringstabletten. Deze laatste genieten niet de voorkeur vanwege de verslavende werking, maar wanneer nodig wordt er wel geadviseerd antidepressiva te gebruiken. Dit gaat altijd in overleg met de huisarts. De duur van een behandeling is 45 minuten tot een uur en het intake gesprek duurt één uur en 15 minuten. Gewerkt wordt aan de ademhaling, psychosociale begeleiding, medicijn- en gedragsbegeleiding.

<< terug naar publicaties