Cliëntverhalen

Paniek onder controle


Als jonge ambitieuze medewerker nam ik steeds iets teveel hooi op mijn vork, lange dagen maken, veel reistijd en altijd maar bang zijn dat het niet goed genoeg was. Toen er ook privé nog het een en ander gebeurde ging mijn lichaam op de rem staan. Ik kreeg last van paniekaanvallen en omdat ik van mensen in mijn omgeving verhalen had gehoord over hoe lastig je daarvan af komt, zag ik het even niet meer zitten.

Via een lotgenotenwebsite kwam ik bij Yvonne terecht, en zij stelde meteen vast dat ik last had van hyperventilatie. Het bleek dat ik daar eigenlijk al heel lang last van had en dat het niet zo gek was dat mijn lichaam daar nu op reageerde. In het begin was ik sceptisch, ik geloofde niet meteen dat je met je ademhaling ook je paniekaanvallen onder controle zou kunnen krijgen. Voor mijn gevoel waren mijn lichaam en geest juist helemaal het contact kwijt, dingen die ik vroeger wel een beetje spannend vond, kon ik nu gewoon niet aan.

Maar al heel snel kwam ik erachter wat een grote invloed je ademhaling heeft op je lichaam maar ook op je geest. Inmiddels heb ik mijn paniek onder controle en heb ik geleerd normaal adem te halen. Soms als ik me nerveus voel, dan herken ik meteen dat ik niet met mijn buik, maar met mijn borst ademhaal. Zodra ik dat dan corrigeer, voel ik mezelf rustiger worden. Ik kan nu weer alles doen en heb daar geen medicijnen voor nodig. Wel heb ik geleerd het iets rustiger aan te doen en ook eens aan mezelf te denken. Die paniekaanvallen zijn niet zomaar ontstaan, die waren een waarschuwing van mijn lichaam.

Wat ik vooral fijn vond, is dat je niet tegenover een hulpverlener zit die jouw puur als patiënt of als interessant medisch geval ziet, maar tegenover iemand die het zelf heeft meegemaakt.

Yvonne, bedankt! Pauline

<< terug naar cliëntverhalen